Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Enkele van de oudste merklappen nu in Museum de Bevelanden

20 april 2021 - 19 januari 2022

€10,00
Merklap - oudste merklappen Bevelanden - Handwerkwereld

Historisch Museum de Bevelanden ontving via een donatie enkele van de oudste merklappen van Nederland. De twee donaties van de families Stevan en Trimpe zijn beide van uitzonderlijke kwaliteit. Zodra de coronamaatregelen voor musea eindigen zijn deze merklappen, inclusief de oudste uit de zestiende eeuw, in De Bevelanden te zien. Op de tentoonstelling geeft men ook een uitleg over de symbolen op de merklappen en hun betekenis.

Twee bijzondere donaties in één keer

Nog nooit kreeg het Historisch Museum de Bevelanden zo’n bijzondere collectie merklappen. De familie Stevan van het Museum voor Naaldkunst in Winschoten (Gr) heeft het museum een aanzienlijke collectie Nederlandse merk- en stoplappen uit de 18de en eerste helft 19de eeuw toevertrouwd.

Daarnaast ontving het een donatie van de Zeeuwse familie Trimpe. Door deze gift kunnen we zien hoe men merklappen generaties lang doorgaf in de familie Trimpe. De merklappen zijn nu te zien in de tentoonstelling ‘Nieuwe Oude Lappen; nieuwe aanwinsten uit de 18de en eerste helft 19de eeuw’. In deze collectie bevinden zich dus ook nu enkele van de oudste bekende merklappen van Museum de Bevelanden, afkomstig uit het begin van de zestiende eeuw. Heel bijzonder.

Friese merklap uit 1707 - oudste merklappen Bevelanden - Handwerkwereld

Friese merklap uit 1707.

Regionale invloeden

De merklappen komen uit heel Nederland en elke streek heeft zijn eigen vormentaal. Zo zijn Friese lappen te herkennen aan een alfabet met grote dikke letters. Echter niets is eenvoudig, want fraaie geborduurde driemasters met vlaggen en bemanning komen voor op zowel Friese, Hollandse en Zeeuwse lappen.

Uit de merklappen van de familie Trimpe blijkt duidelijk dat bepaalde patronen en symbolen worden doorgeven van moeder op dochter. De geborduurde initialen, naam en vaak de datum bieden een goed houvast bij het achterhalen van de maaksters. Zo’n reis door de stamboom levert ook bewijzen op dat men de oude merklappen gebruikte als inspiratie. Zo gebruikt nichtje Jacomina dezelfde motieven als op de lap van tante Sara.

Symboliek achter de motieven

De pauw staat symbool voor onsterfelijkheid en waakzaamheid - Bevelanden - Handwerkwereld

De pauw staat symbool voor onsterfelijkheid en waakzaamheid.

Merklappen zijn voorzien van bijzondere motieven met bijzondere betekenis. De levensboom, die staat voor Moeder Aarde, is een bekend en veel voorkomend symbool. Maar op een van de oudste Friese merklappen komt ‘de spinnende aap’ voor. Waar staat deze aap voor? Net zoals de Griekse schrikgodinnen probeert de aap een levensdraad te spinnen. Maar de aap staat voor dwaasheid, dus het mislukt. De spinnende aap staat dan ook voor het gezegde, ‘de mens wikt en god beschikt’.

De spinnende aap, motief door Maria Pieternella Bimmel geborduurd - oudste merklappen Bevelanden - Handwerkwereld

De spinnende aap, motief door Maria Pieternella Bimmel geborduurd.

Maar soms moet je er niks achter zoeken, want de 14-jarige Maria Pieternella Bimmel uit Zoutelande borduurde gewoon een doorsnede van een huis met een moeder met kind, een stoel en een kist, een snotneuslamp en een vogelkooitje, gewoon omdat het leuk was.

Er is dus voor merklapliefhebbers alle reden om reikhalzend uit te kijken naar deze bijzondere tentoonstelling. Nu nog even wachten tot het museum open mag gaan. Bezoek de website voor informatie hierover.

Merklap uit 1821 - Handwerkwereld

Merklap uit 1821.

De levensboom staat voor Moeder Aarde - Handwerkwereld

De levensboom staat voor Moeder Aarde.

Aantal keren gelezen: 3343.

Deel dit artikel
FacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmailby feather

Gegevens

Begin:
20 april 2021
Einde:
19 januari
Kosten:
€10,00
Evenement Categorie:
Evenement Tags:
, , , , , , , , , ,

Locatie

Historisch Museum de Bevelanden
Singelstraat 13
4461 HZ Goes, Nederland
+ Google Maps
Telefoon:
0113 22 88 83
Bekijk de site van Locatie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Let op: door de Covid-19 pandemie kunnen tentoonstellingen en evenementen gesloten zijn. Controleer voor uw bezoek bij de organisator de mogelijkheid en voorwaarden van bezoek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *