Textielmusea

Textiel is vanaf de oudste geschiedenis van de mens een belangrijk medium geweest, zowel als kunstuiting, maar ook gewoon voor gebruiksvoorwerpen, zoals kleding. Door het tere materiaal is veel verloren gegaan, maar gelukkig is er nog voldoende te zien in collecties van musea.

In het onderstaande overzicht vindt u een korte beschrijving van musea die gewijd zijn aan textiel en handwerken, of ten minste een belangrijke collectie op dat gebied hebben. Het accent ligt op musea in Nederland en de rest van Europa. De naam van ieder museum is een weblink naar de eigen website van het museum, waar u veel meer informatie over de collectie vindt.

Dankzij dit overzicht ziet u welke textielmusea bij u in de regio gevestigd zijn, of in de buurt van uw vakantiebestemming. Informatie over belangrijke textielexposities vindt u natuurlijk op onze Evenementenkalender.

Kent u een museum met een belangrijke textielcollectie, dat nog niet in dit overzicht staat? Laat het ons even weten via de contactpagina.

Fries Museum - Zaal Wie breit die blijft - Foto Lucas Kemper

Zaal Wie breit die blijf in het Fries Museum – foto Lucas Kemper.

Musea Nederland

Fries Museum
Dit museum bezit een mooie collectie Friese handwerken, waaronder de bekende Friese mutsen in kant en breiwerk. Bovendien zijn er regelmatig speciale exposities op het gebied van handwerken en textiel.

Historisch Museum De Bevelanden
Dit museum in Goes heeft een mooie collectie merklappen en klederdracht. Eénmaal per maand is er ook een handwerkcafé waar iedereen kan aanschuiven die samen met anderen wil handwerken.

Museum De Kantfabriek

Museum De Kantfabriek.

Museum De Kantfabriek
Museum met wisselende handwerktentoonstellingen, gevestigd in een voormalige kantfabriek in Horst (L).

Museum De Lakenhal
De Lakenhal is sinds 1874 het gemeentelijk kunstmuseum van Leiden. Het bevat veel voorwerpen die te maken hebben met zeven eeuwen Leidse lakenproductie.

Museum het Leids Wevershuis
Dit oorspronkelijke wevershuisje is gerestaureerd in de oorspronkelijke 19de eeuwse stijl en toont wisselende exposities. Daarnaast worden er regelmatig weefdemonstraties gegeven.

Museum Pakhuis Koophandel
Dit museum bevat een aantal collecties. Op het gebied van handwerken vindt u er een verzameling kantklosattributen en mutsenkant van Nederlandse streekdracht.

Textiel Research Center
Het TRC in Leiden heeft als doelstelling het bestuderen en tentoonstellen van kleding en textiel in connectie tot de identiteit van het volk dat het gecreëerd heeft.

Textielmuseum

Textielmuseum Tilburg.

Textielmuseum Tilburg
Museum met wisselende tentoonstellingen over veelal moderne textielkunst, een museumwinkel en textiellab.

Museum TwentseWelle
TwentseWelle toont het cultuur- en natuurhistorisch erfgoed van Twente. Daarnaast heeft het museum een uitgebreide collectie kleding, streekdracht en textiel.

Weverijmuseum Geldrop
In het Weverijmuseum wordt nog steeds weefstof geproduceerd op 20 tot 100 jaar oude weefgetouwen.

Museum Palazzo Mocenigo in Venetië.

Museum Palazzo Mocenigo in Venetië.

Musea buitenland

American Textile History Museum
Amerikaans museum over textielgeschiedenis met een uitgebreide collectie textiel, kleding en textielwerktuigen.

Musée de la broderie
Museum in Fontenoy, Frankrijk, met een unieke verzameling borduurwerken van de borduursters van Fontenoy, een borduuratelier dat bestond van 1840 tot 1977.

Central Museum of Textiles

Central Museum of Textiles, Lodz, Polen.

Central Museum of Textiles, Lodz, Polen.

Groot textielmuseum in de Poolse stad Łódź. Begonnen in 1960 als museum over de geschiedenis van de productie van textiel, bevat het nu ook niet-machinale stukken, zoals breiwerk en vilt.

Cité de la dentelle et de la mode
Toonaangevend museum over alles rond kant, gevestigd in een oude kantfabriek in Calais, Frankrijk. Speciale aandacht voor hedendaagse toepassingen van kant in de mode.

Conservatoire de la dentelle
In het plaatsje Luxeuil les Bains in de Franse Vogezen wordt al meer dan anderhalve eeuw prachtig naaldkant gemaakt. In het Conservatoire de la dentelle kunt u elke maandag en vrijdag zien hoe dit gedaan wordt, er is een tentoonstelling en er worden cursussen gegeven.

Deutsches Textilmuseum
Dit museum in Krefeld bezit een collectie van ruim 30.000 textielobjecten van overal ter wereld, van de Antieke Tijd tot heden. Er is geen vaste tentoonstelling, maar er zijn ongeveer twee thema-tentoonstellingen per jaar, daartussen is het museum gesloten.

Domaine de la Lice
Domaine de la Lice groepeert kunstenaars uit België die actief zijn in het domein van het creëren en realiseren van hedendaagse wandtapijten of geweven textielkunstwerken. Er zijn regelmatig exposities in Namur en Brussel, België.

Fashion and Textile Museum, Londen.

Fashion and Textile Museum, Londen.

Fashion and Textile Museum
Museum in Londen gespecialiseerd in Brits en internationaal mode- en textieldesign van de jaren ’50 tot heden.

Kloster Lüne
Oorspronkelijk een klooster voor Benedictijner nonnen uit 1172. Het bevat een belangrijke expositie van brei- en borduurwerk, waaronder witborduurwerk en altaarkleden.

La Maison de Boutis
Museum in het Zuid-Franse Calvisson waar u allerlei vormen van Provençaals quilten kunt zien, zoals boutis.

Museum voor Kostuum en Kant
Museum te Brussel met een wisselende collectie van historische kleding, kant, borduurwerk en accessoires.

Manufacture des Gobelins, Parijs.

Manufacture des Gobelins, Parijs.

Manufacture des Gobelins
Het atelier dat door de Franse koningen in 1602 in Parijs werd opgericht voor de productie van gobelins (wandkleden) is nog steeds een staatsonderneming. Er worden regelmatig rondleidingen gegeven en is dagelijks, met uitzondering van maandag, individueel te bezoeken.

Metropolitan Museum of Art
Het Metropolitan Museum of Art in New York heeft een uitgebreide textielcollectie. Deze link gaat naar de verzameling van meer dan duizend afbeeldingen van merklappen.

Modemuseum Hasselt
Het Modemuseum Hasselt is een stedelijk museum voor authentieke kleding en accessoires dat is gehuisvest in een verbouwd klooster in Hasselt, België.

MoMu Modemuseum Antwerpen.

MoMu Modemuseum Antwerpen.

ModeMuseum MoMu
Museum in Antwerpen zónder vaste collectie; tweemaal per jaar wordt er een geheel nieuwe tentoonstelling ingericht, waarbij het complete verhaal van een ontwerper of thema in de mode wordt verteld.

Museo di Palazzo Mocenigo
Dit museum in Venetië, gevestigd in een oud, adellijk paleis, exposeert textiel en kostuums en bevat ook een bibliotheek over kleding, voornamelijk uit de 18de eeuw.

Shetland Museum & Archives
Museum op het hoofdeiland van Shetland (GB), met een brede collectie over alles wat Shetland betreft, waaronder natuurlijk de rijke textieltraditie met Fair Isle truien, Shetland’s kantbreiwerk en tweed.

Textielmuseum Bocholt
Dit is een in oude staat gerestaureerde katoenweverij in Bocholt (D) waar op historische weefgetouwen nog iedere dag traditioneel textiel geweven wordt.

Textilmuseum St. Gallen
Zwitsers museum met een internationale collectie textiel en handwerk van Koptische grafvondsten tot hedendaags textiel.

Textielmuseum van Borås

Textielmuseum van Borås.

Textilmuseet i Borås
Textielmuseum in de stad Borås, eens de textielhoofdstad van Zweden. Het is gevestigd in een textielfabriek uit 1898 en bevat collecties gewijd aan de mechanische textielproductie en aan het moderne, Zweedse textieldesign.

Musée des Tissus et des Arts décoratifs
Dit museum in Lyon, Frankrijk, bevat een van de grootste collecties van textiel ter wereld met 2,5 miljoen stukken uit alle delen van de wereld en een periode van 4.000 jaar.

Tuch + Technik
In 2007 geopend textielmuseum in Neumünster, Duitsland met een collectie textiel en veel informatie over hoe textielproducten gemaakt worden. Elke vrijdag is er onder andere een demonstratie handweven waaraan bezoekers kunnen deelnemen.

Victorial & Albert Museum
Het V&A Museum in Londen heeft een uitgebreide collectie kleding, mode, schoenen en textiel, naast heel veel meer.

Overzicht van een deel van het Tenture de l'Apocalypse.

Overzicht van een deel van het Tenture de l’Apocalypse in Angers, Frankrijk.

Deel dit artikel
FacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmailby feather