Wandkleden van jeans door de geheimzinnige Choi So Young

Choi So Young - detail van haar werk - Handwerkwereld

Choi So Young maakt wandkleden van oude jeans, die ze koopt in tweedehands winkels. Haar werk zou je het beste als applicaties kunnen beschrijven. Ze gebruikt stukken van oude jeans en acrylverf op een canvas ondergrond. Veruit haar belangrijkste onderwerp zijn stadsgezichten. Dat klinkt wat banaal, totdat u werk van haar ziet. Dat is in zijn gedetailleerdheid en realisme ronduit spectaculair. En er is nog iets spectaculair: er is bijna niets van haar bekend!

Techniek

Hier is goed te zien hoe gedetailleerd het werk van Choi So Young is - Handwerkwereld

Hier is goed te zien hoe gedetailleerd het werk van Choi is.

Choi So Young maakt wandtapijten met afbeeldingen van stadsgezichten. In veel gevallen zijn die van haar woonplaats Busan, de tweede stad en belangrijkste havenstad van Zuid Korea. Choi So Young appliceert hiervoor op canvas oude jeans, die ze koopt in tweedehands winkels, aangevuld met koord, garens en acrylverf. Het eindresultaat is telkens een gedetailleerd stadsgezicht. Op een afstand gezien ziet het er heel realistisch uit, van dichtbij zie je… alleen maar oude jeans.

Ze maakt hierbij heel geraffineerd gebruik van de mate waarin de jeans van kleur verschoten is. Zo gebruikt ze vergeelde leren labels, bleekvlekken, omslagen en zakvoeringen om lantarenpalen, luchten, raamkozijnen en uithangborden te maken. Knopen, lussen, naden en zakken worden zo vensters, straten en gebouwen. Met de verschillende kleuren blauw van de jeans zorgt Choi So Young voor diepte in de afbeelding.

Gewoonlijk maakt de kunstenares afbeeldingen van de zee en de bergen van haar woonplaats Busan, samen met hoge gebouwen en smalle kamers die in Aziatische stijl op elkaar zijn gestapeld.

Zonder titel, 2003, 50,7 x 25 cm - Handwerkwereld

Choi So Young – Zonder titel, 2003, 50,7 x 25 cm. De baai van Busan is herkenbaar.

Tentoonstellingen

De stadsgezichten van jeans van Choi So Young vindt men regelmatig op tentoonstellingen, zowel in Korea als internationaal. Zo was haar werk te zien op de tentoonstelling Stad & Kunst – Tijd & Ruimte in het Busan Metropolitan Art Museum in 2001, Realistisch Landschap in het Nationaal Museum voor Hedendaagse Kunst in Gwacheon in 2003 en in het Reizend Kunstmuseum in 2004. Internationaal werd Choi’s werk getoond op de International Art Fair in San Francisco, de Art Chicago Fair in Chicago en de Art Miami Basel Fair.

Choi So Young - Stad, 3 x 1,5 m, gemaakt in 2002 - jeans - Handwerkwereld

Choi So Young – Stad, 3 x 1,5 m, gemaakt in 2002.

Choi So Young op veilingen

Het is dan ook niet vreemd dat haar werk op internationale kunstveilingen flinke bedragen opbrengt. Zo werd haar werk ‘Zijstraatje’ uit 2007 een jaar later voor US$ 31,250 geveild bij Phillips in New York. Een werk met de korte titel ‘Stad’ uit 2002 werd bij het beroemde veilinghuis Christie’s in Hong Kong in 2008 verkocht voor € 192.000. Het enorme wandkleed ‘A Sightseeing City’ uit 2010 (185 x 483 cm!) bracht bij hetzelfde veilinghuis bijna € 130.000 op.

Choi So Young - A Sightseeing City, jeans, koord, garen en acrylverf op canvas, 185 x 483 cm, 2010

A Sightseeing City, jeans, koord, garen en acrylverf op canvas, 185 x 483 cm, 2010.

De geheimzinnige Choi So Young

Busan, maar dan op foto, ter vergelijking - Handwerkwereld

Busan, maar dan op foto, ter vergelijking.

Choi So Young is geboren in 1980 in Busan, Zuid Korea. Zij studeerde af aan de Dong Eui Universiteit aldaar. Haar artistieke doorbraak kwam in het jaar 2000 op de Soho Exhibition of The Six Seers in Busan. Gezien haar jonge leeftijd toen, 20 jaar, toont dat haar aanmerkelijk talent aan.

Meer kan ik niet over Choi So Young vertellen. Ik kon geen foto van haar vinden. Nergens zult u een interview met haar lezen. Sterker nog: het staat niet eens vast dat ‘zij’ een vrouw of een man is! (Er bestaat een Koreaanse zangeres met die naam, maar zij is in 1990 geboren, dus dan is een tentoonstelling met haar werk in 2000 wel heel onwaarschijnlijk.)

Choi So Young - Zijstraatje, 2007, (73 x 85.1 cm) - Handwerkwereld

Choi So Young – Zijstraatje, 2007, (73 x 85.1 cm).

Bijna alles wat we van Choi So Young weten staat in dit artikel. Dat is op zijn minst apart als men in aanmerking neemt dat er wel eens een ‘verklaring van echtheid’ bij sommige van haar geveilde werken zat. Daarvoor moet toch iemand met haar (of hem) contact hebben gehad.

Waar is Choi So Young? En vooral ook: waar is ze gebleven? Want haar meeste werken komen uit de periode 2006-2011. Er zijn slechts enkele recentere werken van haar bekend. Is ze aan het afbouwen? Is Choi So Young een man, een vrouw of een collectief? Vragen, vragen. Ik hoor het graag als u er meer van weet.

Eén ding staat vast: Choi So Young weet door het recyclen van oude jeans prachtige kunstwerken te scheppen. De bijgaande foto’s getuigen hiervan.

Meer zien

Een uitgebreid overzicht van haar werk vindt u op Artnet.

Hong Kong Soho Street, 2013 - Handwerkwereld

Choi So Young – Hong Kong Soho Street, 2013.

Choi So Young - Stadsgezicht 102 x 102 cm - Handwerkwereld

Choi So Young – Stadsgezicht 102 x 102 cm.

Stadsgezicht - Handwerkwereld
Aantal keren gelezen: 3002.

Deel dit artikel
FacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmailby feather

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.