Over Handwerkwereld

Van juni 2007 tot december 2009 heeft de website Handwerkwereld.nl bestaan, een website met informatie over allerlei handwerktechnieken, een evenementenagenda, een webwinkel en nog wat informatie over handwerken in Nederland en België. In december 2009 is de webwinkel overgedragen aan Naald & Draad in Roermond en de rest van de website opgeheven.

Verschillende malen heb ik vragen gekregen over de redactionele artikelen over de handwerktechnieken, die natuurlijk ook niet meer beschikbaar waren. In het najaar van 2011 heb ik toen een selectie van de eerder verschenen artikelen op een WordPress-weblog geplaatst, zodat deze beschikbaar bleven voor het publiek.

De belangstelling bleef

In de vier jaar sindsdien heeft deze weblog ruim 150.000 bezoeken ontvangen. Dat getuigt van een grote belangstelling voor een weblog waar in vier jaar tijd nauwelijks iets aan gedaan is. Ik heb daarom besloten om de website nieuw leven in te blazen met een zelfstandige hosting, een nieuwe lay-out en met toevoeging van een evenementenagenda. Ik ga ook weer nieuwe artikelen schrijven over handwerken.

Alle artikelen zijn van mijn hand. Voordat ik met Handwerkwereld begon was ik uitgever van het tijdschrift ‘Handwerken zonder Grenzen’, dat ik had overgenomen van de oprichters Henriette en Henk Beukers (ook bekend van Het Komplete Handwerken, het ongeëvenaarde standaardwerk over alle handwerktechnieken). Door toeval met hen in contact gekomen, wisten zij mij al snel enthousiast te krijgen voor de vele handwerktechnieken die er wereldwijd bestaan.

Is handwerken iets van vroeger?

Veel mensen beschouwen handwerken onterecht als iets van ‘vroeger’. Textiel en draad is echter gewoon een medium voor beeldende kunst, vaak ook toegepaste kunst. En net zoals bijvoorbeeld met schilderen en beeldhouwen is er ook een vernieuwende beweging in de textielkunst. Handwerken ontwikkelt zich gewoon verder.

Persoonlijk gaat mijn interesse het meest uit naar de traditionele handwerktechnieken, inclusief de boeiende achtergronden, zoals geschiedenis en etnische oorsprong, maar dat is puur een kwestie van smaak. Ik handwerk niet zelf, maar verdiep me wel in de techniek. Mijn vrouw breit, borduurt en doet aan frivolité. Ik hoop dat u de artikelen met plezier zult lezen en ben zeker benieuwd naar uw commentaar. Ik doe dit buiten mijn gewone werk, dat op een heel ander vlak ligt.

Wanneer u op de hoogte wilt blijven van nieuwe artikelen kunt u lid worden van onze Facebook-groep. U krijgt dan een bericht wanneer er weer een nieuw artikel geplaatst is. Ook uw suggesties voor nieuwe onderwerpen, passend binnen de redactionele formule, zijn zeker welkom.

4 november 2015, Rene Bekink

Deel dit artikel
FacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmailby feather

11 reacties

 • Dank voor de informatieve artikelen.

 • Jo An

  Ik ben blij dat deze bijzonder informatieve en ook spannende artikelen weer te vinden zijn. Een bron van kennis. Dank je wel.

 • J. Kleiijne

  In één van de artikelen wordt melding gemaakt van Elisabeth’s Percentage Systeem – een standaardverhouding voor het breien van truien. Heel handig. Er wordt bij vermeld dat de verhoudingen voor kinderen en mannen anders zijn. En die wil ik nu natuurlijk heel graag weten, maar daarover kan ik nergens iets vinden.

 • Wat een geweldige site. Die had ik eerder moeten ontdekken. Maar beter laat dan nooit en ik heb me inmiddels aangemeld voor het weblogabonnement.

 • Boukje Traanman

  Wat een prachtige, inspirerende en informatieve site is dit zeg!
  Ook ik heb me aangemeld voor het weblog-abonnement.
  Ik ben een beginnend borduurpatronenontwerpster en hou ook heel veel van ‘wereldkleuren’. Ik zou het leuk vinden als je mijn website een bekijkt en natuurlijk kan ik altijd wat reclame gebruiken dus als je er wat over wil schrijven.. heel graag!

  Groeten Boukje.

 • Emanuel damsteeg

  Beste Redactie,
  Wat een geweldige en mooie site. Oude tijden herleven. Wat goed is blijft bestaan.

 • monique den teuling

  Wat een geweldige site. Ik ben altijd erg geinteresseerd in de achtergronden van technieken en de resultaten ervan. Bedankt voor al het werk.

 • Trijnie Smit

  Ik wil het graag volgen

  • admin

   Ik zal u in onze verzendlijst zetten. Als u lid bent van Facebook kunt u zich ook aanmelden op onze ‘openbare groep Handwerkwereld’: even met ‘zoeken’ op Facebook ‘Handwerkwereld’ opzoeken en dan aanmelden of lid worden aanklikken.

 • Caroline Wertwijn

  Heb de Fb-groep pas recent ontdekt en nu deze website erbij “gevonden”. Genieten! Ligt in mijn ogen dichter bij het “oude” Handwerken zonder Grenzen dan bij het huidige (waarop ik nog wel steeds een abonnement heb). Ben heel blij ket deze site en de Fb!

 • heelveel informatie, hartelijk bedankt voor al je werk Rene.
  Ik kwam het tegen omdat een collega een artikel deelde op fb met de link over de Textielbiënnale in Haacht België, 2019. en ik sta erin, wow. en ook blij verrast met alles wat ik op deze site tegenkom, super. Dank je wel,
  Francisca Henneman

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.