De bijzondere naaldkunst van Jane Hall

Vlinder met gouddraad - Handwerkwereld

Van jongs af aan was Jane Hall graag in de vrije natuur, waar ze oog had voor alles wat leefde – plant en dier – en haar fantasie de vrije loop liet. Tijdens haar studie aan het Loughborough College of Art and Design moedigde haar begeleidster haar aan haar liefde voor de natuur te combineren met een intuïtief gebruik van materiaal en verwerking. Zo hoefde zij zich niet te binden aan één specifieke handwerktechniek. Je zou de naaldkunst van Jane Hall borduurwerk kunnen noemen, maar bij nadere beschouwing ervan blijkt het toch een combinatie van veel meer technieken.

De textielkunstenares werkt fulltime aan haar naaldkunstwerken: weergaven van stukjes natuur. Ze houdt tentoonstellingen, maar haar werkstukken zijn ook te vinden in openbare en particuliere collecties. Daarnaast geeft ze presentaties over haar werk. Dat is de openbare kant van Jane Hall, maar in dit artikel willen we ‘een kijkje in de keuken’ bieden.

Atelier

Inspiratie uit de natuur - Handwerkwereld

Inspiratie uit de natuur.

Haar atelier is een bijzonder schilderachtige plek: je vindt er letterbakken vol met schelpen, vlinders, steentjes, blaadjes en veren. In de vensterbank liggen bossen takjes, elders staan manden vol met stoffen, de kleuren bij elkaar passend gesorteerd. In een cederhouten kistje vinden we haar gereedschap: naalden en spelden, verschillende scharen, klosjes, een bundeltje gouddraad. Meer ligt her-en-der verspreid, o.a. op haar werktafel voor het raam (profiterend van het heldere daglicht en het uitzicht op de tuin).

Het atelier is de plek waar zij haar werkstukken creëert. De vrije natuur, die eigenlijk al buiten in de tuin begint, is haar inspiratiebron. Wanneer ze op ‘veldonderzoek’ gaat heeft ze haar rugzak gepakt met een schetsboek, potloden, een fototoestel met statief en macrolens. Van alles om haar indrukken vast te leggen voor later.

Jane Hall - waterkant - Handwerkwereld

Materialen en gereedschap

Thuisgekomen zoekt ze de geschikte materialen uit. Jane Hall heeft een voorliefde voor zijde. Het is een natuurlijk materiaal dat goed past bij de onderwerpen die ze wil uitbeelden. Hele lichte soorten, zoals habotai, chiffon en organza voor bloemen en blaadjes, of zijden satijn voor meer glanzende effecten. Bijvoorbeeld bij de bloemen van sneeuwklokjes. Geverfde stoffen worden gebruikt om alle kleurvariëteiten weer te geven zoals je die in de natuur tegenkomt.

Jane Hall Herfstreflectie - Handwerkwereld

Jane Hall: Herfstreflectie.

Ook als garen geeft ze de voorkeur aan zijde. Gesplitst in heel fijne draadjes voor de fijnste details of dikker garen wanneer een natuurlijke weergave daarom vraagt. Daarnaast gebruikt ze mooie, oude gouddraad uit Frankrijk en draad van puur goud uit Japan, maar ook synthetische garens met een hoge glans. Metaaldraad wordt gebruikt wanneer stevigheid vereist is, soms omwonden met fijn zijdelint. Dit bijvoorbeeld om de pootjes van insecten na te bootsen. Ook kralen, zaadjes, stukjes schelp of veren worden gebruikt.

Afhankelijk van de grootte van haar werkstuk gebruikt ze een borduurring of een frame met vloerstatief als ondersteuning van haar werk. Hele fijne en vlijmscherpe schaartjes zijn noodzakelijk voor het knippen van de fijne details van haar werk. Ook hanteert ze weleens een kaars om een laatste, overgebleven stukje stof weg te smelten. Verder gebruikt ze handgemaakte naalden met platte ogen, zodat de fijne stoffen niet beschadigen.

Werkstukken

Haar werkstukken zijn geïnspireerd door de natuur, zowel het bos, het open veld of iets wat ze aan het strand of aan de waterkant heeft gezien. Een bosje bloemen, een vlinder, kever of libelle, een stuk boombast met een motje dat er op uitrust, herfstige bladeren. De inspiratie die de natuur biedt is eindeloos en kan allemaal in textiel vormgegeven.

 

Jane Hall vlinders - Handwerkwereld

Vlinders in alle maten, geborduurd door Jan Hall.

Een prachtig voorbeeld zijn de vlinders van Jane Hall. De vleugels maakt ze vaak van handgekleurde zijde en versiert ze met gouddraad. De grotere exemplaren hebben vleugels van contrasterende lagen zijde en soms stukjes veer. Daarbij knipt ze in de bovenste laag gaatjes om de daaronder liggende laag te tonen. De gaatjes werkt ze af met gouddraad. Erg mooi is het effect van pauwenveer, zoals dat glanst door gaatjes in de mattere zijde. Het lichaampje zelf bestaat uit metaaldraad, omwikkeld met gerafeld zijdeband. Voor de ogen gebruikt ze de kleinste kraaltjes, terwijl ze het geheel van onderen versterkt met metaaldraad.

Vlinder met gouddraad - Handwerkwereld

Vlinder met gouddraad.

Uiterst gedetailleerde bloemen

Jane Hall boterbloemen - Handwerkwereld

Boterbloemen.

Ook bloemen worden uiterst gedetailleerd weergegeven. De blaadjes van zijde, de stamper of de meeldraden gemaakt van zijdedraad met een knoopje aan het uiteinde of van gerafelde, zijden chiffon. Blaadjes en meeldraden bevestigt ze uiterst voorzichtig aan de steel. Deze is gemaakt van metaaldraad, omwikkeld met zijde. De basistechniek van knippen en bevestigen van de onderdelen valt wel te begrijpen, maar waar het op aankomt is het zeer voorzichtig omgaan met deze kwetsbare materialen, want deze fijne stoffen raken snel beschadigd. Het is geen wonder dat het soms uren duurt om een mooie bloem te maken.

Alle onderdelen voegt Jane Hall samen tot een natuurlijke compositie. Bijvoorbeeld een paar bloemen in het gras met een vlinder erboven, geel geworden bladeren in de herfst met een glanzende kever erop, wat klimop, hangend voor een raam. Ook hier weer zijn de mogelijkheden eindeloos. Als achtergrond van zo’n diorama plaatst ze vaak een handbeschilderd stuk stof.

Geschilderde achtergrond - Handwerkwereld

Met de hand beschilderde achtergrond.

Korte video over Jane Hall.

Meer zien

Het werk van Jane Hall is regelmatig te zien op tentoonstellingen, maar die zijn voornamelijk in Engeland. Ze heeft een eigen website, toepasselijk Cloth of Nature geheten. In 2006 is bij Search Press een schitterend boek van haar hand verschenen: The Art & Embroidery of Jane Hall. De foto’s bij dit artikel, alle van Jane Hall, komen uit dit boek.

Jane Hall libelle - Handwerkwereld

Jane Hall: libelle.
Aantal keren gelezen: 20248.

Deel dit artikel
FacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmailby feather

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.